Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310839
Sted- og lokalitetsnummer
170908-211
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Randbøl Distrikt, afd. 107 i Frederikshåb plantage. "Hjorthøj", 1,8 x 18 m. Geodætisk Instituts pæl i toppen. På højen et trætårn.

Undersøgelseshistorie

1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Hjorthøj". 1.8 x 18 M. Beplantet med Gran Bjærgfyr i Statsplantage, paa en Bakketop. Toppen noget affladet. Nogle Sten er optagne af Plantehuller. Frederikshaab Plantage, Afdeling 107. Fredlyst [ikke ifølge fredningslisten].
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hjorthøj", 1,8 x 18 m. Geodætisk Instituts pæl i toppen. På højen et trætårn.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links