Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
130992
Sted- og lokalitetsnummer
120709-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmelding af tidligere C-høj på matr.nr. 2e Hornbæk Gde., Oudrup. **************************************************** Højrest, ca. 1,60 x 10 m (Ø-V) og 6 m (N-S). Stærkt for- gravet, centralgrav kan være urørt. Afgravet til top mod N. Gammel topsænkning. Afgravet omtrent til top mod S. Hele foden overpløjet. Kreaturtrampet og vegetationsløs. I ager.

Undersøgelseshistorie

1953
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumOverpløjet høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links