Oversigt set fra NV
.
Oversigt set fra SØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171390
Sted- og lokalitetsnummer
140706-198
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,8 x 14 m. Flade afgravninger i top og side. En koltringssten står op midt på højen og mod syd ses en anden lidt mindre. Lynggroet i hedestykke.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 0,8 x 14 m. Flade afgravninger i top og side. En koltringsten staar op midt i højen, og mod Syd ses en anden lidt mindre. Lynggroet (men lyngen synes afbrændt) i hedestykke. Tingl 7/5 49Høj 0,8 x 14 m. Flade Afgravninger i Top og Side. En Koltringsten står op midt i Højen og mod Syd ses en anden lidt mindre. Lynggroet (men Lyngen synes afbrændt) i Hedestykke. [[Fredet]] Bevoksning: 1990: Lyng
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj anlagt på toppen af en lille, skarprygget ås orienteret ca NV/SØ. Højen går lidt ned på åsens sider i såvel SV som NØ, dens højde varierer derfor fra 0,6 til 1,3 m. 1. "koltringssten" ses nær højmidten, umiddelbart op af dens SØ-side er en GI-betonpæl nedgravet. Højoverfladen iøvrigt noget ujævn. Rundt om bakken, hvorpå denne høj samt 1713:91, er mod V, N og Ø adskillige ha tidligere ager nytilplantet med nobilisgran, dog kun til bakkens fod. Påtales ikke, bla. pga. den afsides beliggenhed. Bevoksning: 1990: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links