Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
240348
Sted- og lokalitetsnummer
180405-82
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,25 x 11 m. Græsklædt i plantage, på toppen en enkelt fyr. Højen har temmelig stejle og noget ujævne sider. I toppen en bred, flad, lidt uregel- mæssig sænkning, 3,5 m bred, med hældning mod SSØ. højens nuværende form skyldes sandsynligvis afgravning.

Undersøgelseshistorie

1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2403:48, Status: B
1991
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1994
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumHøjen er aflyset, men ligger der græsklædt. Det ser ud til at der er gravet i den SSØ sænkning indenfor de sidste par år. Der ligger en mosklædt bunke jord ved højfoden på den side og i højen er en firkantet græsgroet indgravning ca 2 x 2 m. Jordbunkens størrelse svarer til hullet i højen. Højens vestlige side bærer præg af slid fra kronvildt. Den bør fredes igen. Statsejet. Beliggenhed: Tæt granplantage

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links