Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
081652
Sted- og lokalitetsnummer
100201-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 3,5 m høj. Meget stærkt forgravet. Uvist om det er højens centrale parti, der er tilbage. Tildels græsklædt i ager. C-højen afmeldt 1989, da den ikke længere eksisterer.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.70 M. høj, 26 M. i Diam. Udgravet med et 4.50 M. bredt Gab, i hvis Bund en Kartoffelkule. Hullet er aabnet mod N. Syd og Øst derfra ældre Sænkninger. Lynggroet i Ager.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 3,50 m. høj. Meget stærkt forgravet. Uvist om det er Højens centrale Parti, der er tilbage. Tildels græsklædt i Ager.
1939
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 0816:52, Status: C
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen eksisterer ikke længere.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links