Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310457
Sted- og lokalitetsnummer
190801-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Hvashøj", 2 x 20 m. I top gammel tilgroet gravning ca. 6 m stor og 1,5 m dyb. Mod vest, øst og nord stærkt beskadiget af grusgravning. (Fredningsværdig på sin plads i udkant af ager; intet ønske til stede om sløjfning). Matr.nr. 31d: Høj i skel til matr.nr. 31c, Ansager.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.25 M. høj, Diam 16 M. Udgravet med et 5 M. stort Hul til Bunden. Mod Nordøst har en Grusgrav skaaret sig ind til Tophullets Rand. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Hvashøj" 2 x 20 m. I top gammel tilgroet gravning ca. 6 m stor og 1,5 m dyb. Mod V, Ø og N stærkt beskadiget af grusgravning. (Fredningsværdig på sin plads i udkant af ager, intet ønske tilstede om sløjfning).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links