Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310853
Sted- og lokalitetsnummer
170902-122
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Nørup kommune ejer kun matr.nr. 3r, Nørup. Rostrup,matr.nr.6b (Gadbjerg sogn): Høj i skel til matr.nr.3r af Nørup (Nørup sogn). Højrest, "Hvilehøj", 2,5 x 23 m. Den nordlige halvdel delvis bort- gravet og overpløjet. Midterpartiet af højen synes urørt og indgår i sogneskelsvolden; syd for denne midtervold er højsiden en del afgravet og nu tæt bevokset med gran. (Det fortælles på egnen, at højen hedder "Hvilehøj", fordi egnens hovbønder i gamle dage hvi- lede sig her på vej til og fra Engelsholm). (Fredningsværdig på sin plads og p.gr. af traditionen, der knyttes hertil).

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest "Hvilehøj" 2,5 x 23 m. Den nordlige Halvdel delvis bortgravet og overpløjet. Midterpartiet af Højen synes urørt og indgår i Sogneskelsvolden, Syd for denne Midtervold er Højsiden en Del afgravet og nu tæt bevokset med Gran. (Det fortælles på Egnen, at Højen hedder "Hvilehøj" fordi Egnens Hovbønder i gamle Dage hvilede sig her på Vej til og fra Engelsholm.) (Fredningsværdig på sin Plads og P.Gr.a. Traditionen, der knyttes hertil.).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links