Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181172
Sted- og lokalitetsnummer
140704-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 19 m. Højens sider afgravede hele vejen rundt. Toppen afgravet og flad, dog er der en mindre hulning omtrent midtpå. På nordsiden ses rester af en indgravet gang, der går fra foden i nordvest til top i øst. Mod syd ses rest af en lignende gang, der går fra foden i sydøst til toppen i vest. Græsgroet i ager. (Siderne aftrådte af kreaturer og står med flere brinker). (Beskrivelse 1960).

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 43 F. i Tværmaal, 11 F høi, i Toppen en Fordybning paa 3 F.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid]]Høj, afgravet paa Top og Sider. Tænkt som Basis for Taarn.[[
1960
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 19 m. Højens sider afgravede hele vejen rundt. Toppen afgravet og flad, dog er der en mindre hulning omtrent midtpå. På nordsiden ses rester af en indgravet gang, der går fra foden i nordvest til top i øst. Mod syd ses rest af en lignende gang, der går fra foden i sydøst til toppen i vest. Græsgroet, i ager. (Beskrivelse 1960, J. 1295/60).[[Fredet]]
1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links