Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270826
Sted- og lokalitetsnummer
160601-181
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 35 m. Lidt ujævn i top og flade afgravninger i siden mod Ø, men iøvrigt prægtig høj. Lynggroet i smalt hedestykke mod S op til nyplantet plantage.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 35 m. Lidt ujævn i top og flade afgravninger i siden mod Ø, men iøvrig prægtig høj. Lynggroet i smalt hedestykke mod S op til nyplantet plantage.Matrnr. 1i Hygildgård. Høj 3,5 x 35 m. Lidt ujævn i Top og flade Afgravninger i Østsiden. Iøvrig mægtig Høj. Fredet. Bevoksning: 1997: Græs og Lyng
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJBA 1997: Høj. Pæn kuplet form. Bevokset med græs og lidt lyng i smalt græsbælte (lyng) mellem totalt fyrretilgroet hede i nord og fyrreplantage i syd. Bevoksning: 1997: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links