Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140936
Sted- og lokalitetsnummer
120808-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,65 x 17 m. Toppen afgravet mod syd. Et mindre hul mod nordvest og flad sænkning mod vest i topfladen. I høj- siden mod sydøst en 2 m bred sænkning. I øvrigt velbevaret. Lynggroet i plantage. Restaurering 1955: En indgravning i siden mod sydøst, 2 m bred og lang, fyldtes med tilført jord. Den ujævnt afgra- vede topflade fyldtes op med et lag tilført jord, 0,75-1 m tykt, således at den fik svagt kuplet form.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet. Træer i højsiderne.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Turshøje". Anseeli, græsklædt høj i plantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links