Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2007124
Sted- og lokalitetsnummer
130104-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,15 (fra syd) x 11 m. Afgravet, plan top, dia- meter 5,5 m. Siderne stejle og noget ujævne undtagen mod vest. Her er i forbindelse med haveanlæg, bl.a. gang og trappe af stenfliser, foretaget opfyldning uden for højen og op ad højsiden. Græsklædt, langs randen bevokset med bøgetræer og en birk, delvis beplantet med haveplanter (blomster og buske).

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt Høj af ubestemmelige Dimensioner. Toppen er planeret og Siderne forstyrrede. Paa Toppen staar en Flagstang og Højen er bevoxet med mandshøje Gran- og Fyrretræer.
1946
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHelt deformeret i Have.
1983
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 1,15 (fra syd) x 11 m. Afgravet, plan top, diameter 5,5 m. Siderne stejle og noget ujævne undtagen mod vest. Her er i forbindelse med haveanlæg, bl. a. gang og trappe af stenfliser, foretaget opfyldning uden for højen og op ad højsiden. Græsklædt, langs randen bevokset med bøgetræer og en birk, delvis beplantet med haveplanter (blomster og buske).
1983
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lav høj overgroet m have, bundækkeplanter. 4 store bøgetræer i fod bør fældes. Stendige i fod ud mod vej og ind mod gårdsplads/indkørsel af ældre dato.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links