Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130377A
Sted- og lokalitetsnummer
110105-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Hvidbjerg G B Statsplantage Afdl. Istrup plantage X Høj, dækket af et lag flyvesand, 4 x 24 m. Mod vest flyve- sandsformation. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund, spids Højning paa Bakketop. Skønnes at være en Flyvesandsformation, men siges at indeholde Muld. Lynggroet i Hede. Bevoksning: 1986: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, dækket af et Lag Flyvesand, 24 x 4 m. Mod V Flyvesandsformation. Lynggroet i Plantage. [tilføjelse i sb-teksten]: Utvivlsomt Gravhøi, i Prøvehul nær Top mod N fandtes 30 cm under Overfladen sort Muld med Sten.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som besk. Friholdes for opvækst. Bevoksning: 1986: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. I lysnibg i skoven.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links