Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
370861x
Sted- og lokalitetsnummer
200203-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen er overpløjet og skal affredes. Har tilsyneladende aldrig været tinglyst. *********************************************************** Matrikel: Jegerup, art.nr.257, k.bl.14, parc.2, bd.VI, bl.208. Højrest, 0,7-1,2 x 9-10 m. Hele det indre udgravet omtrent til bunden. Iøvrigt forgravet og udflydende. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTomten af en Høj, 1 m x 9.50 m. Stærkt afgravet. En Mængde store Sten ligger ved Højfoden, hvor lidt af Fodkransen er bevaret.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 0,7-1,2 x 9-10 m. Hele det indre udgravet o. til bunden. Iøvrigt forgravet og udflydende. Græsklædt, i ager.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links