Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34077
Sted- og lokalitetsnummer
190103-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 25 m. Toppen afgravet i en bredde af 10 m. Østsiden stejlt afskå- ret med en 2 m høj, nøgen brink; vest- og sydfoden afskåret; i vestsiden fald afgravning. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 x 24 m. Toppen afgravet i en bredde af 10 m. Østsiden stejlt afskåret med en 2 m høj, nøgen brink. V- og S-foden afskåret. I vestsiden flad afgravning. Græs i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højens tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: De gamle skader og udbedringer tilgroet med græs, lyng og gyvel. Højen iøvrigt velbevaret. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: Ingen fotos p.g.a. regn og dis. Ændring af dokument på grund af matrikelændringer igang 2006.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links