5924, oversigt, set fra ØSØ
.
5923, oversigt, set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220399
Sted- og lokalitetsnummer
180805-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Blæsbjerg. Høj, 2 x 25 m. Græs- og lyngklædt i ager. Højen er ret flad (men dog ikke helt plan) top. I højen ses talrige ældre og nyere gravninger. De vigtig- ste er følgende: Den SØ-lige og S-lige del af højen er forgravet i ny tid ved store uregelmæssige indskæringer. I SSV har en grusgrav skåret et stykke af foden. I Ø og NØ er højsiderne overfladisk afgravet. Tæt ØSØ for højcentrum en nedgravning (3,5 m i diam., 0,7 m dyb). Tæt V for centrum et firkantet hul (1,25 x 3/4 m, 0,85 m dyb). På topfladens VNV-lige del et firkantet hul (3/4 x 0,95 m, 0,7 m dybt). Fra N-siden fører en smal rende 5 m ind i højen. NMI: Nogle af beskadigelserne i SØ- og Ø-side skyldes at børnene her har anlagt haver. Børnene har fået besked om at anlægge deres haver et an- det sted.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links