Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
07132
Sted- og lokalitetsnummer
100116-79
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/8 1911, Christen Christensen. Diplom "Jacobshøj", 4,2 x 28 m. Mod Ø afgravninger. I S og Ø går dige over højfoden. Fra Ø-dige pløjes nu 3 m op ad højen mod V. Fra S-dige 3 m op ad højen mod N. Midt på V og NV- side findes en ca. 0,3 m høj ubevokset afgravningsskrænt, dog øjensynlig en del år gammel. De øvrige anførte beskadi- gelser er udført af en tidligere ejer. Lynggroet i ager. NMI: ......tidligere ejer. Nuværende ejer vil lade det o- verpløjede gro til igen; en skriftlig påmindelse om det nødvendige heri bør måske gives. Lynggræsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig, græsklædt høj mellem ager og plantage.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i skel mellem plantage og ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links