Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230544
Sted- og lokalitetsnummer
180312-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1962. "Jegsbjerg", 3 x 24 m. Større sænkning i top, gammel grav- ning ind fra sydøst, gl. afgravning ved vestre fod. Træbe- vokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Jægerbjerg". Aflangt hul i top, ca. 1 m. dybt, tilgroet, med udførsel over N-siden. På kanten ligger en granitsten med teksten: "Genforening 9/1 1920". Stærkt afgravet NV-side. Stort hul i SØ-side og -fod. To "flere meter store" huller og flere mindre afgravninger i SV- og NV-fod og -side. Alt tilgroet med egetræer og rønnebærkrat i nåletræsplantage på toppen af højderyg. Fårefold af blikplader indenfor 100 m.-zonen, men adskilt fra høj af skov. Bevoksning: 1991: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links