Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130424
Sted- og lokalitetsnummer
110303-82
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50 x 14 m. Top helt affladet. Mindre gravninger i siderne mod vest og nord. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 2,3 x 15,0 x 15,0 m. Affladet top. Siderne hele vejen rundt præges af kreaturskader, begyndt for nogle år siden, jvf. tidl. sag, men med helt friske spor. Der gik køer på marken ved besigtigelsen og højen var ikke hegnet. De nye skader var ret overfladiske undt. i NV, hvor der sås et helt afslidt område, 2 x 4 m., med en 40 cm. høj kant ind mod topfladen. Et par rydningssten ved SØ-lige højfod. Skaderne er påtalt over for ejeren, der har fået pålæg om at hegne højen i fremtiden, samt anmodning om at fylde jord i hullet i NV. Film: /28: Fra Ø (afst.), /29: Fra Ø, /30: Fra N (skade, det.). Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links