sf S
.
sf Ø
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
230482
Sted- og lokalitetsnummer
180811-190
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/8 1900, gdr. Lars Chr. Sørensen. Diplom. Afmærkn.: MS 1908, Søegaard. Høj, 2,2 x 15 m. Græs- og lyngklædt i ager. I toppens N-side en lille uregel- mæssig sænkning. I højens SØ-side en flad sænkning (3 m i diam., 0,3 m dyb), hvori spredte sten ses. I SØ er højfoden lettere afpløjet, i S lettere over- pløjet. Højoverfladen er hist og her noget ujævn. Iøvrigt er højen velbe- varet.

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Kalvhøje". Uregelmæssig afgravning i toppens nord- og sydside. Flad sænkning i højens sydøstside. Sydlig og nordøstlig højfod afpløjet. Alt tilgroet. Mindre markstensdynge ved sydvestlig højfod, noget mosgroet. Bevokset med græs, graner og løvtræer/krat, i ager. Bevoksning: 1991: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links