Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
231220
Sted- og lokalitetsnummer
160112-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kampesmølle. Tingl.: 1/9 1896, Andreas Jensen. Diplom. Afmærkn.: MS 1901, lieutn. Lassen. Høj, 3,3 x 21 m. I SØ overfladiske gravninger af ca. 5 m i tværmål. Østlige NMI: .....Østlige og sydøstlige højfod bortgravet. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj, smukt afrundet, overfladiske spor af nedgravning mod SV, ca. 4x5 m Kreaturhegn om højen. OBS: MS synes at være forsvundet. Kreaturhegnet er sine steder sat helt op i højfoden. ** Seværdighedsforklaring ** Danner sammen med 2312:18,19 en pæn højgruppe på kanten af ådal. Bevoksning: 1988: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt. Højen er frahegnet, da der går dyr på marken.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Højen er græsklædt og beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links