Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220870
Sted- og lokalitetsnummer
130608-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af tidligere C-høj: *********************** Høj, 1,8 m høj, diameter 14 x 16 m. I toppen et krater, ca. 1 m dybt, 5 m langt (Ø-V) og 3 m bredt (N-S).

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1973
Museal besigtigelse - Viborg MuseumViborg Museum modtog i 1973 en anonym anmeldelse om forstyrrelse af en fredet gravhøj beliggende ved Vallerbæk i Karup sogn. En besigtigelse viste, at sydsiden af højen var afgravet (med maskine?) ned til markfladeniveau. Hullet var ved besigtigelsen yldt op med stammer og grene. Sagerne blev derefter overgivet til Rigsantikvarens Fortidsmindeforvaltnings Jyllandskontor.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links