Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240386
Sted- og lokalitetsnummer
180408-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Lyngklædt med enkelte fyrrebuske, i plantage. Højen er uregelmæssigt gennemgravet fra N til S. Gennem- skæringens største bredde er 2,5 m, dens største dybde 0,5 m. Højoverfladen ujævn.

Undersøgelseshistorie

1892
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Præcise mål ikke til at tage p.g.a. tæt bevoksning. Noget ujævne sider og top med gamle rævehuller, mest på S-lige halvdel, ellers pæn. Den i gamle beskrivelse nævnte gennemgravning N/S kan ikke ses. Næsten dækket af delvis udgået bjergfyr, som også dækker højens nærmeste omgivelser. Burde ryddes, tale med skovadm. Ligger vistnok i nu tilgroet skovspor gående SSV/NNØ. Intet foto p.g.a. bevoksning. Skoven vil gerne pleje, men mangler penge. Bevoksning: 1986: Lyng og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links