Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
251415
Sted- og lokalitetsnummer
150311-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50 x 19 m; en del af nordsiden bortskåret af vej.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I Toppen et 1,5 m stort hul, 0,2 m dybt. I NØ er der en stejl skrænt ned til vejen. Ved højfoden er der 3 sænkninger i NNV,V og SV. I dette områder er de yderste 5 m forholdsvis fladt med de nævnte ujævnheder. Kommenter: Hvis højen ligger på en lille bakke, er den ca. 18 m i diameter - ikke sandsynligt. Bevoksning: 1980: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumPå højen 4 gamle løvtræer samt en hel masse små selvsåede træer (antagelig bøg). Synlig fra offentlig vej.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov. På højen fire gamle løvtræer samt en masse små bøg. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links