Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310512
Sted- og lokalitetsnummer
190801-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m. Af østsiden er en 3 - 4 m bortgravet og en grusgrav åbnet umiddelbart ved nordøstfod. I nordvestside tilgroet hulning og højsiden i det hele taget ujævn. Græs- og lynggroet i skel. (Ejeren af østsiden lovede at standse grusgravningen). Matr.nr. 9g: Høj i skel til matr.nr. 11a, Kvie.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløifet mindre Høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.40 M. høj, Diam 14 M. Ganske ujævn, sikkert udgravet. I Nordvest, Sydvest og Vest ses Kartoffelkuler nær Foden. Lynggroet i Hede.Svarer til Madsens nr. 18.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,5 x 16 m. Af øssiden er en 3-4 m bortgravet og en grusgrav åbnet umiddelbart ved NØ fod. I Nvside tilgroet hulning og højsiden i det hele taget ujævn. Græs- lynggroet i skel. (Hans Iversen, der ejer østsiden lovede at standse Grusgravningen).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Grusgravningen er ophørt. NØ-siden står stejlt, men helt tilgroet. N for denne en hulning med affald, men der bør ikke ske henvendelse af den grund, dertil er anlægget for ydmygt. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse. Bevoksning: Træer, græs. Foto: S/H 01.44.80-SV.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links