Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310625
Sted- og lokalitetsnummer
190603-182
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3106:25 Rundhøj. Ca. 16 m i diameter og 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,00 met. Tværmaal 15,50 met. I Toppen et halvt tilkastet, kvadratisk Hul med 2,50 met. Sidelinie, hvoraf der er taget en Del Sten. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOver- og delvis udpløjet, med beplantning.
2012
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerHøj, ca 1m høj, gl plantefurer ø-v, 16m i diameter øv. Mindre sænkning i top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links