sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230454
Sted- og lokalitetsnummer
180811-134
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 27 m. Lyngklædt mellem hede og plantage. NØ-siden nytilplantet med graner. I toppen stort krater (diam. 4 m, dybde 1,25 m) med åbning mod NØ. I krateret gammel rævegrav. SV for topkrateret og delvis stående i forbin- delse med dette ses to andre huller, hvoraf det største kun er lidt mindre end krateret i toppen. PÅ SØ-siden er et par mindre flade sænkninger. Fra NØ har en grusgrav skåret en betydelig del af højsiden. I SV er højfoden bort- gravet og også i SØ gør den et noget forgravet indtryk. Matr.nr. 4d, Sønderlund og matr.nr. 2a, Tyregård: Høj i skel til matr.nr. 6 og 4b, Sønderlund.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Klosterhøje". Som fritekst. De gamle graner er nu skovet. NV- og SV-lige højfod noget afgravet i gml. tid. Alt tilgroet med lyng og græs, i ager ved plantagehjørne. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links