Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240942
Sted- og lokalitetsnummer
130305-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helt ødelagt, lyngklædt høj på sandbanke, syd for gården. C-højen tinglyst 1989 med følgende fredningstekst: Gravhøj. 10 m i diameter og 1 m høj. I højtop en nedgravning, 2 x 2 m stor og 0,5 m dyb. Lyngklædt med grantræer i skov.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, i højtop en firkantet nedgravning 2 x 2 m., 0,5 m. dyb, tilgroet, bevokset med lyng, løvkrat, løv- og grantræer, på sandbanke i blandskov. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet. Bevokset med lyng og enkelte små nåletræer.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I hede/græsareal. Fundet som beskrevet med større hul i toppen. Bevokset med lyng og en del små graner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links