Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22135
Sted- og lokalitetsnummer
150506-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Klosterstuen", 8 x 16 m, 1,50 m høj; nordfoden afgravet, stejl; i sydfoden lille skår. Græs.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Klosterstuen". Længderetn. i N-S. Lettere ujævn med svage hulninger, særlig ved toppen og øverst på østsiden. N-, Ø- og S-siden skarpt afsat ved ca. 20 cm. højt hak, nu græsklædt, formodentlig forårsaget af tidl. dyrkning. Et lille 0,5 x 0,5 m. stort åbent hak i nordfoden. Kreaturer færdes frit. Det blev henstillet at anvende hegn ved kreaturgræsning. ** Seværdighedsforklaring ** Fin udsigt mod højdedragene NV for Hadsten. Højen synlig på stor afstand fra NV og kan med lethed ses fra Hadsten - Lyngå landevej. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links