Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230431
Sted- og lokalitetsnummer
180810-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Vind, matr.nr.26t : Høj i skel til matr.nr.3a af Vind, Vind sogn. "Klovhøj", 2 x 13 m. Lyngklædt og fyrrebevokset i hede med spredte fyrretræer. I top stort krater (4 m i diam., 1,1 m dybt) med lav åbning mod NØ. I NØ-siden et lille hul. Iøvrigt er siderne uskadte, omend noget ujævne.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Klovhøj". Rektangulært krater i top, ca. 2 x 3 m., 1 m. dybt, tilgroet. Lidt ujævne sider grundet beplantning. Bevokset med lyng, mos, tyttebær, løvkrat og fyrrekrat. Noget af fyrrekrattet er skovet for nylig. Ved skovspor i nåletræsplantage, på bakkedrag. Bevoksning: 1991: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links