Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1403157
Sted- og lokalitetsnummer
110106-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Klunhøj", 7 x 1,7 m. Afgravet og delvis beplantet. Stentrappe mod N til flagstang med cementeret fod i top. Græsgroet i have.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKlunhøi, en lav Hedehøi, i Færd med at ødelægges og forsvinde.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOmdannet Høj, 7 m. i Tværm., 1.7 m. h. Siden afgravet og fyrreplantet. Top urørt. Stentrappe mod N. Græsgroet i Have. - E. 1877: 'Klunhøj', lav Hedehøj, snart ødelagt og forsvunden.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Klunhøj", 7 x 1,7 m. Afgravet og delvis beplantet, Stentrappe mod N til Flagstang med cementeret Fod i Top. Græsgroet i Have.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i have, fortsat omtalte stentrappe på nordsiden, ikke længere flagstang.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links