Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
051510
Sted- og lokalitetsnummer
100309-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Stendrup og Grårup "Kokkerhøj", helt ødelagt af kartoffelkule. Tinglysning af C-højen 1993: **************************** Høj, "Kokkerhøj". 2 x 13 m. Sænkning i top med udføring mod nord. Mod nord og vest meget forgravet. 4 randsten i syd. I græsningsmark.

Undersøgelseshistorie

1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2,2 x 14 x 14 m. I den nordlige halvdel er hele det indre udgravet med en åbning i højsiden mod NØ. Højens overflade er i øvrigt ujævn og affaldet. I den sydlige højfod ses 4 randsten samt en større, kløvet løstliggende sten. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har trods sin forgravede tilstand en vis landskabelig virkning som følge af bevoksning samt beliggenheden yderst på et fladt plateau, tæt ved en sydvendt skråning. *** Nyberejsningstekst *** Nyberejsning den 15.10.1992. C-høj, "Klokkehøj". Sænkning i top med udføring mod N. Mod N og V meget forgravet. Beliggende i græsmærk i kanten af grusvej. Bevoksning: 1992: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFladagtigt, træbevokset høj ret op af grusvej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links