sf V
.
Oversigtsfoto sf SØ
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230499
Sted- og lokalitetsnummer
180811-220
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,9 x 15 m. Lyngklædt i ager. Højen er ret forgravet over det meste af overfladen, men har dog i hovedsagen bevaret sin form. I toppen en bred, uregelmæssig sænkning i hvis bund et hul (1,5 x 0,5 m, 0,7 m dybt). Større flade afgravninger ses på N-, SSV- og ØSØ-siderne. VNV-fod er bortskåret af plov og en plovfure går over ØSØ-foden. En større nedgravning NØ for højen berører højfoden.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hul i sydvestlig top, ca. 1,5 m. i diam., 0,7 m. dybt, tilgroet. Flade afgravninger som beskrevet i fritekst, tilgroede. Tilgroet afgravning i NØ- og N-fod. Vest- og sydfod afpløjet, tilgroet. Bevokset med græs i græsgang. Bevoksning: 1991: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links