midten, hvor bygningen har stået
.
set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250629
Sted- og lokalitetsnummer
180310-79
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 28 m. Overfladen ujævn. Nord-syd gennem højens vestre side er an- bragt nedgravet i højen et kartoffelhus med cementstøbte vægge og saddeltag.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ujævne sider med afgravninger. Hele højmidten til bunds udgravet, og et kartoffelhus med cement støbte vægge opført i hullet. Nu sammenstyrtet og fyldt med grenkvas (3 x 6 m). cement støbt udgang mod S. Bevokset med græs, løvkrat og løvtræer. I V og NV er indtil ca. 1 m fra højfod plantet små graner. Ved sydlig højfod er henlagt grenkvas, aske, blikplader m.m. forskelligt affald. I løvskoven i øst for højen er en del lidt ældre graner plantet (nok en 10 år gammel). I have. JBA: Aflys den evt. En skændsel for sin art. Ingen ark værdi, men stor, men næsten totalt skjult i skov og have, på privat grund. ** Seværdighedsforklaring ** Ejer ønsker skovhave omkring den, for at skjule den. Men der er ikke meget plads, hvis han skal holde sig 5 m fra højfod. Påtales ikke på grund af udseende og privat have. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj i lille skov. Totaludgravet midte, resterne af en stor kælderbygning (vægge) tilbage inde i højen. Bygningen har ikke længere noget tag.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links