Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22097
Sted- og lokalitetsnummer
130614-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, ca. 20 x 2,5 m. Forstyrret ved gravning. Huller i høj- siden. På top en skelsten. Ligger i skel til Lysgård sogn. Sjørup matr.nr. 3d : Høj i skel til matr.nr.3c af Kongemosen, Over Hvam, Vium sogn.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stenhøj". Gravespor i NV-siden fra fod til top. Markvej i NV-siden skader højen. Elmast i SV-siden. På top en skelsten. Ligger i skel til tre ejendomme. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en af de mange høje i og ved Kongemosen og Hærvejsspor. Bevoksning: 1980: Løvkrat
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt bevokset med løvtræer og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links