oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292450
Sted- og lokalitetsnummer
030402-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles beskrivelse for 2924-50, 47, sb. 25 og 26. Høj, gennemskåret og derved næsten bortgravet af en vej. Tilbage står lidt af nord og syd-siden. Muligvis ligger centralgraven under vejen. Kan fredes på grund af sin belig- genhed. NMI: ....beliggenhed og fordi man kan demonstrere en høj- profil her.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid19-23 [sb.25,27,28,29 -sb.26 udgår].
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, gennemskaaret og derved næsten bortgravet af en Vej. Tilbage staar lidt af Nord- og Sydsiden. Muligvis ligger Centralgraven under Vejen. Kan fredes paa Grund af sin Beliggenhed og fordi man kan demonstrere en Højprofil her.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links