Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121131
Sted- og lokalitetsnummer
120514-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Korsbjerg høj", 0,6 (fra sydvest) - 1,6 (fra nordøst) x 11 m. Knap 1/3 mod sydøst overpløjet. Sænkning i top 5 m (i sydøst-nordvest) x 2,75 m, 0,9 m dyb. Flad sænkning i vest- siden. Græsklædt, i ager. (På grænsen til at kunne frigives).

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1933
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,6 x 11,0 x 11,0 m. Formodentlig med sænkninger som før, men grænserne af højen er vanskelige at afgøre p.g.a. 80 cm. højt græs. I ager op til markvej. 3 store sten S for højen, heraf en med indskriften "Korsbjerg". Den S-ligste af de 3 muligvis med små skåltegn samt helleristn., nærmest korsformet (se skitse på berejserskema). Bevoksning: 1981: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj mellem ager og vej. På højen er der god udsigt over lanskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links