Oversigtsbillede - højen set fra syd
.
Oversigtsbillede - højen set fra nord
.
3460 Oversigtsbillede
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350415
Sted- og lokalitetsnummer
190204-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 19 m i Ø-V og 10 m i N-S-lig retning. (Oprindelig dog en rundhøj). Højens nordlige og sydlige sider er stærkt afgravede, nu tilgroede. I SØ af den bevarede del en rund (2,5 m vid) flad, til- groet sænkning. Overfladen iøvrigt uregelmæssig. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.50 M. h., 21 M. i Tværmaal. Kun en uformelig Rest staar tilbage. I Foden mod Syd friske Kulegravninger. I en af disse ses nær Højens Bund Randen af en Stenlægning af haandstore Sten. Lyng- og Græsgroet, i Ager.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 19 m i øst-vest og 10 m i nord-sydlig retning. (Oprindelig dog en rundhøj). Højens nordlige og sydlige sider er stærkt afgravede, nu tilgroede. I sydøst af den bevarede del en rund, (2,5 m vid) flad, tilgroet sænkning. Overfladen i øvrigt uregelmæssig. Græsgroet i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links