Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
402748
Sted- og lokalitetsnummer
050201-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/11 1935. Gårdejerske Margrethe Hansen Diplom Høj, 4 x 25 m. Overfladen lidt ujævn. Foden delvis bortpløjet.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa høiere Bakke tæt ved Søen findes en betydelig Jordhøi, 75 Fod i Tværmaal og omtrent 12 Fod høi. Dens ydre Form er temmelig stærkt beskadiget ved Pløining om Foden og navnlig Forsøg paa Udgravning i den nyeste Tid.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4+25 m. Overfladen lidt ujævn, Foden bortpløjet delvis.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2015
Museal restaurering - KulturstyrelsenMuseal retablering

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links