Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28078
Sted- og lokalitetsnummer
170802-77
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kragsiggård = Tarp gårde. Høj, 1,5 x 20 m. Stor tilgroet forsænkning i top. Bevokset med græs og fyr.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.0 x 12 M. I Toppen samt mod NØ. og SV. mindre, tilgroede Nedgravninger. Lynggroet i Hede paa Bakketop.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 20 m. Stor tilgroet forsænkning i top. Bevokset med græs og fyr.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, stor tilgroet sænkning i top, bevokset med mos, løvkrat og egetræer, gl. tilgroet grusgravningshul ca. 3 m. fra S-fod.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj, 1,5 x 10-12 m. Plyndret. Ligger på toppen af bakke ud mod landevej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links