Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
190917
Sted- og lokalitetsnummer
130808-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Havris = Kistrup Gennemgravet højrest, 14 x 2,25 m. I top dybt hul til bund. Østre side gennemrodet. "Krathøj". Tinglysning af tidl. C-høj i 2003: Høj, "Krathøj", 2,5 x 14 m. I toppen et 5 x 9 m stort og 1 m dybt hul, der går fra den nordvestlige højside ud gennem den sydøstlige side. I nord-siden et mindre hul, 0,5 x 1 m stort og 0,75 m dybt. Alle høj- sider er afgravede til en stejl brink. Rundt omkring ses en rende og udenfor den en jordvold, muligvis fra opgravede randsten. I skov

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1931
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links