5442, Oversigt, set fra N
.
5441, Oversigt, set fra S
.
Oversigt set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Lemvig Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1902147
Sted- og lokalitetsnummer
180708-279
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, ca. 17 m i diameter og 0,8 m høj

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumNyt fortidsminde/gravhøj. Skal tinglyses: 16 * 1,5 m. Bevokset m store fyrretræer i plantage. Planterender over højen. Ses også på de høje målebordsblade.
2012
Museal besigtigelse - Holstebro MuseumDer er tale om en meget lav og udflydende gravhøj. Højen er 0,8 m høj og 17 m i diameter. Højen ligger i nåletræsplantage og er beplantet med nåletræer. Der er tydelige plantefurer hen over højen i nord-sydlig retning. Højen er klædt i græs og lidt mos. Højen ses på de høje målebordsblade og placeringen svarer præcist til reliefkortet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links