5826, oversigt, s.f. V
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23031
Sted- og lokalitetsnummer
180809-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: ? - Ulborg skovdistrikt, afd.155 "Lærkehøj", 4,4 x 30 m. Lyngklædt, med enkelte fyrrebuske, i plantage. Foden beskåret hele vejen rundt af vej, som går rundt om højen. I toppen krater (6 x 8 m, 1 m dybt). I SSØ-siden stor, flad, udjævnet indgravning (5 m bred, 0,65 m dyb). En tilgroet sti snor sig i spiral op omkring højens N-halvdel. På toppen er rejst en flagstang og ved siden af denne står et fastcementeret jernstykke. Højoverfladen er stedvis noget ujævn, men iøvrigt ganske velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Lærkehøj" Stor høj i Stråsø plantage, på toppen et gammelt fundament til en flagstang og et stort tilgroet hul. Rundt om højen går en skovvej helt ind til/i foden, en smal sti snor sig op til højens top. Bevoksning: 1980: Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links