867 oversigt set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
19102
Sted- og lokalitetsnummer
130808-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 5 m høj, 28 m i tværmål. Gammel, tilgroet, flad af- gravning af sydsiden, der i afgravningens bredde, som er ca. 4 m, står svagt konkav og når fra nær top til nær fod. I den sydlige side af top er en gammel, tilgroet, ca. 5 m bred hulning ca. 1 m dyb. Toppen i øvrigt i gammel tid af- gravet og lidt konkav, ligesom flade afgravninger fra gam- mel tid fortsætter ned ad østsiden over dennes brede mid- terparti. Nordsiden fladt afgravet i gammel tid. Mod nord- øst er midt på højen og nær fod gamle, tilgroede skrænter. Vestsiden affladet ved afgravning. Græsgroet, i ager.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links