Højen set fra øst
.
Højen set fra nordvest
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
410928
Sted- og lokalitetsnummer
220205-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,45 x 18 m. Siden mod sydvest helt op til toppen fladt indsunken. Iøvrigt kun ganske små ujævnheder i overfladen. Græsklædt, med kristtorn og småbøg samt 4 høje bøgetræer; i skov. (Nyt hjulspor hen over højen påtalt over for den nye skovfoged, der lovede at drage omsorg for, at færdslen i skoven gik uden om de fredede mindesmær- ker).

Undersøgelseshistorie

1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,3 x 17 m. Ujævn overflade. ... Højene 1-9 danner en samlet Gruppe. Der er Sten at mærke i dem alle. Alle er bevoksede med høje Træer. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,45 x 18 m. Siden mod SV helt op til toppen fladt indsunken. Iøvrigt kun ganske små ujævnheder i overfladen. Græsklædt, med kristtorn og småbøg samt 4 høje bøgetræer, i skov. (Nyt hjulspor hen over højen påtalt over for den nye skovfoged, der lovede at drage omsorg for, at færdselen i skoven gik uden om de fredede mindesmærker).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Seværdigheden er for alle høje i 247 kun ** som helhed betragtet. Foto: E.B. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links