Oversigt og grævlingegravgrav set fra N
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
140931
Sted- og lokalitetsnummer
120702-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/1 1906. Insp. Jacob B.H. Hagen Afmærkn.: MS. 1906, oberstløjtn. Søegaard Den ene af "Launhøje" (i deklarationen: "Lovenhøj"), 2,25 x 13,25 m. Velbevaret; en gran på nordøstsiden. Lynggroet i lille fyrrebeplantet hedestykke.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1906
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i nyligt ryddet løvtræsparcel mellem agre. Der er skabt flot indsigt til og udsigt fra højen. I forbindelse med bortskaffelse af beplantning, er der kørt overfladisk i højfod.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i udyrket, krattilgroet parcel i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links