4467 oversigt set fra NØ
.
4465 oversigt set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2503109
Sted- og lokalitetsnummer
180412-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lem sogns nordre del. Høj, 2 x 18 m. Velbevaret bortset fra lille tilgroet affladning i sydøst- top. Bevokset med lyng og fyrrebuske. I hede.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorIkke fundet trods ihærdige forsøg. Plantagebestyreren oplyste, at der for ca. 20 år siden var blevet pløjet med en temmelig dyb hedeplov på det pågældende sted. Området hvor højen antages at ligge el. have ligget, er nu et rent vildnis af gl. delvist udgåede gyvel og graner. Ingen mål. 12.03.1990: Høj (1,6 x 16,0 x 16, m.) Bevokset med græs og mos, fyr og gran samt noget løvkrat og gyvel. Højen ligger der, hvor den efter kortet skal ligge. Plantagebestyreren må have fundet den, for den ligger - endnu - friholdt for (gamle) træer. Nu er der imidlertid helt nyligt plantet små grantræer i højens nordlige del og der er nogle små, muligvis selvsåede, graner på højen. Ingen fotos
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links