sf S
.
sf V
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260398
Sted- og lokalitetsnummer
180412-210
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lem sogns søndre del. Tingl.: 26/9 1883 Afmærkn.: MS 1903, lieutn. Lassen. Høj af "Tolunding", 4,5 x 30 m. Lidt tilgroede ujævnheder i top, ellers velbevaret. Lynggroet i mindre hedestykke. MS nær foden mod S.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Tolunding". Beliggende i udyrket stykke af mark, er ved at gro til med lyng og anden hedevegetation. "Mystisk" firkantet hul (ca. 1 x 1 m., 30 cm. dyb) i toppen, fyldt med halm. Tilgroet afgravning i NØ-lige side af top. Ved genbesigtigelse 14.5.82: Lille, kvadratisk hul i top er nu uden halm. Fra toppen har man en af de flotteste udsigter i Vestjylland. Der burde laves aftale om adgang. Det drejer sig om passage af mindre end 20 m. dyrket mark og der har tidligere været et markskel, man kunne følge, men det er af dyrkningsmæssige grunde nedlagt nu. Ejers hustru positiv. Ved besøg omkring 1.6.82: Ejer vil ikke have orden på adgangsforhold. Han mente ikke, det kunne nytte at prøve at få besøgende til at krydse marken et bestemt sted, det var folk for dumme til at finde ud af, selv om der evt. blev skiltet! Man kunne måske prøve at foreslå det i et venligt brev? Hullet i toppen, mente han, måtte være lavet af luftmeldefolkene i hytten ved højen. Han ville ikke udbedre skaden selv. Da hullet er temmelig lille og det er vanskeligt at finde luftmeldefolk, tror jeg, vi skal lade sagen ligge - jeg kan evt. køre den vej af og til og se, om der skulle være folk i hytten. Ejeroplysning på skema. SUA F53-4736: Disp. til installering af luftmeldepost. 6.6.78: 5 år frem. 22.2.84: 10 år frem! (Ingrid Falktoft). ** Seværdighedsforklaring ** Meget stor og flot høj, fin helhed sammen med sin nabo - og så altså udsigten! Bevoksning: 1982: Græs og Lyng
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links