Oversigt set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
160955
Sted- og lokalitetsnummer
130915-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ca. 1 m høj, 15 m bred i øst-vest, 5 m i nord-syd. I midten et hul 1,50 x 2 m bredt, 1 m dybt. Nordsiden over- pløjet, sydsiden bortgravet eller bortpløjet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBrev til Peter Seeberg, Viborg Stiftsmuseum, at fredningsafdelingen (j.nr. F. 226/64) har fået meddelse om aftale mellem Nationalmuseet og Viborg Stiftsmuseum, at Viborg Stiftsmuseum udgraver den frigivne høj (sb. 12, 1609.55).
1964
Museal udgravning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningViborg Stiftsmuseum meddeler at de er i gang med udgravning af højen. (jf. F226/64).
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links