Rundhøj, Lille Hedegaard (#4)

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
210512
Sted- og lokalitetsnummer
180502-109
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Borbjerg sogns mellemste del (Ll. Hedegd). Tingl.: 6/4 1894, gdr. Erik Andersen. Diplom. Afmærkn.: MS 1894, kaptj. Søegaard. Rundhøj, 27 x 3 m. I top lille hul. Ubetydelig beskadigelse i SØ.

Undersøgelseshistorie

1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
Høj. Affladet top med seks rævegrave samt afgravninger. Rævegrav med større afgravning i østlig højside. Afgravning i SØ-fod afsats i sydfod alt tilgroet med græs og løvkrat, i kant af nåletræsskov. Gammel grusgravskant lige SØ for højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i højgruppe. Bevoksning: 1992: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links