Oversigt set fra nord
.
Oversigt set fra sydvest
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
120490
Sted- og lokalitetsnummer
110305-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/9 1880, købt. Afmærkn.: MS 1893, ved lærer Yde. "Lille Kraghøj", 4,2 x 26 m. Top i en bredde af over 4 m sunket 1 m. Lynggroet.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men med flere ældre, nu helt tilgroede kreaturskader: I et bælte over N-siden til omkring M.S. i NØ, tilgroet med græs og mos bortset fra en 20 cm. høj, ca. 5 m. lang, delvis nøgen kant. Ligeledes spor efter ældre kreaturskader i Ø og SØ samt i V-lige højfod. NV for hullet i toppen ses toppen af en flad sten. NØ for hullet stikker toppen af en muligvis tilhugget sten op, ca. 25 cm. i tværmål. Højfoden er lettere beskadiget ved markarbejde. Ved NØ-lige højfod en rydningsbunke. Ejer ikke kontaktet. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj der ligger i dyrket mark.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links